One of Savant Home's latest remodel projects was a mission to transform an unfinished basement into a vintage inspired billiards room and lounge with both elegant & masculine style and comfort. The client had finished the rest of their home, and decided they needed some additional entertaining space, as well as powder room, full guest bath and two extra bedrooms. 

During our initial design meetings we created digital renderings to help the client clearly develop their vision. We were able to stay true to the clients wish for the space as you can see in the photos and renderings below. To create a visual flow from the main floor of the house to the basement , we took inspiration from the walnut and wrought iron railing in the entry way. The same dark wood of the railing is applied as wainscoting around the perimeter of the entertaining area to add texture and warmth to the space, as well as to draw the eye around the room to the wood framed bar area. The chamfered ceilings over the billiards table mirrors that eye pulling effect and adds a strong focal point to the room. 

We opted to keep the walls a soft gold tone through the main entertaining area. The owners originally wanted a deep hunter green on all the walls, but ultimately decided that the dark color may be too oppressive and heavy. The gold tone provides a light open feel, but is rich enough to add an air of sophistication to the space, and allows the wood to take center stage in the design. The decorative soffits around the perimeter of the room serves to both disguise unsightly ducts, and also to visually delineate the separate areas of the room.  

 

The powder room feels chic and refined, with just a touch of vintage in the small chandelier lighting and the bronze decorative mirror.  The tile on the shower walls is a unique combination of large and small chiseled subway tiles, divided by an accent strip of marble and sea glass, and bordered by marble edging. Even the lines of the toilet have a slight elegant curve to its silhouette, and those gentle curves are echoed in the sink and bath hardware. 

 

The full bath and extra bedrooms were designed for their two sons. The jack and jill configuration of the bathroom provides easy access from both rooms, and saves space. The focal point of the bathroom is the unique blue iridescent tile, featured in the backsplash behind the sink and as an accent in the shower. We kept the rest of the bathroom finishes clean, light and neutral. The contrast creates a simple yet elegant combination.  

 

The Billiards Basement was a sophisticated addition to this already lovely home. The basement feels quite different than the rest of the house, but thanks to some thoughtful design details, the spaces transition smoothly from one to the next. We hope the owners will enjoying playing and entertaining in their new basement!